Elindult a PPTV!

2019. április 8-tól nevezhettek a Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedőre a www.pptv.hu/hu/regisztracio oldalon.

A Páneurópai Piknik Történelmi Vetélkedő című országos kreatív történelmi versenyre 9-11. osztályos tanulók jelentkezését várjuk. A vetélkedőre 3 fős csapatok nevezhetnek, intézményenként több csapat nevezését is elfogadjuk.

A verseny célja

 A megmérettetés célja, hogy a versenyben résztvevő diákok csoportos munkával és közös kutatás segítségével minél bővebb ismereteket szerezzenek az 1980-as évek magyar és egyetemes történelméről és mindennapjairól, illetve kiemelten az 1989-es rendszerváltás és a Páneurópai Piknik eseményeiről. A középiskolások kreativitásukkal, tehetségükkel és a 21. századnak megfelelő digitális eszközökkel és ismereteikkel oldhatják meg a verseny feladványait.
A verseny fővédnöke: Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke


A verseny menete:


Regisztráció2019. április 8-tól május 15-ig
I. fordulóonline kvíz, 2019. május 16. csütörtök 15.00 – 16.00
II. forduló:esszé, beküldési határidő: 2019. május 31.
Előfeladat a döntőrerövidfilm, beküldési határidő: 2019. szeptember 16.
Döntő2019. szeptember 27.

A verseny első és második fordulójának lebonyolítása online történik, a döntő helyszíne Sopron lesz. Az egyes fordulókkal, feladatokkal kapcsolatos részletes tájékoztatást a következő fordulóba való bejutáskor kapják meg a csapatok.
Az első fordulóban egy 60 perces online kvíz kitöltése lesz a diákok feladata 2019. május 16-án, majd a továbbjutók a második fordulóban egy esszé elkészítésével fogalmazhatják meg gondolataikat megadott témák és szempontrendszer alapján (beadási határidő: 2019. május 31.).
A döntőbe jutó 10 csapatot vendégül látjuk a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata által szervezett 2019 augusztusi, a Páneurópai Piknik 30. évfordulójára rendezett programsorozat legfőbb eseményein három napon át Sopronban, ahol a diákoknak lehetőségük lesz a rendezvények több helyszínen zajló forgatagába bekapcsolódni. Az érdeklődőknek lehetőséget biztosítunk a megjelent előadókkal, vendégekkel, egykori résztvevőkkel interjút készíteni.
A soproni döntőre egy videós előfeladatot kell készítenie a csapatoknak 2019. szeptember 16-ig, melyet az interaktív vetélkedő döntőjén részfeladatként pontozunk.

Az interaktív vetélkedő döntőjére 2019. szeptember 27-én Sopronban kerül sor.

A 30 éves évforduló programsorozata alatt, illetve a döntő alkalmával a 10 csapat és felkészítő tanáraik részére szállást, étkezést és gazdag programokon való részvételt biztosítunk.

A vetélkedőre történő regisztrálást a csapatok 2019. április 8-tól 2019. május 15-ig a www.pptv.hu honlapon tehetik meg. Szintén itt lesznek elérhetők a felkészüléshez szükséges források és egyéb információk.

Nyeremények

A verseny fődíja egy háromnapos berlini utazás az első három helyezett csapat diákjainak és felkészítő pedagógusainak részére (a berlini fal lebontásának 30. évfordulóján), valamint további nagy értékű, rangos nyereményekkel díjazzuk a legjobb eredményeket elérő csapatokat.

A vetélkedővel kapcsolatos további információkról az info@pptv.hu címen érdeklődhettek.